W drugiej części etapu jesiennego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy II i III zrealizowali następujące zadania:
1) Lekcja: Dbam o to, co jem i jak spędzam czas
2) Konkurs: Najlepszy zestaw na drugie śniadanie
3) Promocja podjętych działań w szkole
4) Forum dla Rodziców: Planowanie posiłków – zasady i błędy
Punktem wyjściowym lekcji było obejrzenie przyniesionych przez dzieci zdjęć z różnych etapów życia (wiek niemowlęcy, przedszkolny i szkolny). Mogły prześledzić zmiany w swoim wyglądzie i zobaczyć siebie w dorosłym życiu na podstawie zdjęć rodziców. Na podstawie przeprowadzonej pogadanki stwierdzono, że dzieci dobrze wiedzą od czego zależy ich rozwój. Potrafią wymienić cztery czynniki niezbędne, aby organizm mógł rosnąć prawidłowo. Są to: pożywienie, woda, powietrze i ruch. Wykonanie w grupach Siłaczka i Słabeuszka utwierdziło ich w przekonaniu, że różnorodność pożywienia, jedzenie zdrowych produktów, unikanie słodyczy i słodkich napojów, uprawianie sportu zapewnia siłę, zdrowie i prawidłowy rozwój. Uczniowie bezbłędnie posegregowali artykuły spożywcze dzieląc je na zdrowe i szkodliwe. Przyniesione przez dzieci opakowania produktów spożywczych trafiły do walizki lub do kosza w zależności od ich wartości odżywczych. Dzieci potrafią obiektywnie ocenić swoje nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Jedną z propozycji zachęcenia do zdrowego odżywiania było wspólne przygotowywanie śniadań.
5 grudnia 2016 r. odbyło się podsumowanie konkursu pod hasłem:
Najlepszy zestaw na drugie śniadanie. Uczniowie biorący udział w projekcie zaproponowali, przy wsparciu rodziców, bardzo ciekawe, a przy tym smaczne, zdrowe i kolorowe zestawy śniadaniowe. Przedstawili je z wykorzystaniem różnych technik plastycznych. Prace opatrzone zostały krótkimi opisami zestawu oraz przepisami jak je wykonać.
Wszystkie dzieci wykazały się inwencją i pomysłowością. W nagrodę otrzymały medale Super Kucharzyka. Uczniowie w drodze głosowania dokonali wyboru najlepszego zestawu. Jego autor Kacper Maj otrzymał odznakę Super Kucharza. Czworo dzieci: Natalia Majewska, Oliwia Sitek, Wiktor Kępczyk, Mateusz Maj uzyskało jednakową liczbę głosów, zajmując tym samym drugie miejsce. Przyznano im tytuł Super Kucharka.
Konkurs został podsumowany. Po dyskusjach doszliśmy do wniosku, że zestaw powinien być różnorodny i skomponowany na zasadzie kontrastów. Coś mokrego, coś suchego. Coś wytrawnego, coś słodkiego. Coś surowego, coś upieczonego lub ugotowanego. Coś chrupkiego, coś miękkiego. No i koniecznie coś, co przygotowuje się prosto i szybko. Następnie wszystkie prace zostały złożone w Księgę Śniadaniową Klasy II i III.
W ramach realizacji projektu zostały podjęte następujące działania promocyjne:
- Gazetka szkolna informująca o tym, że zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawy zdrowego stylu życia.
- Kolejnym działaniem było umieszczenie na korytarzu szkolnym gazetki z pracami konkursowymi, przedstawiającymi propozycje zdrowych drugich śniadań.
- Klasa III zorganizowała pokaz swoich zestawów śniadaniowych pod hasłem: "Śniadanie Siłaczka"
- Odbył się apel szkolny, na którym promowano ciekawe zestawy śniadaniowe. Autorzy zwycięskich prac w konkursie „Najlepszy zestaw na drugie śniadanie” zostali odznaczeni medalami i otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez dyrekcję szkoły.
Podczas zebrania, które odbyło się 29 listopada wychowawcy przekazali rodzicom wydrukowane materiały edukacyjne oraz broszury „Co każdy rodzic wiedzieć powinien o żywieniu i aktywności fizycznej”. Towarzyszyła im krótka prelekcja na temat zasad i błędów podczas planowania posiłków.
W Kinie za Rogiem, które mieści się w budynku naszej szkoły, 6 grudnia została zorganizowana specjalnie dla rodziców emisja filmu „Cały ten cukier” australijskiego reżysera Damona Gameau. Twórcy dokumentu starają się wyjaśnić widzom skąd wzięły się nasze przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, by je zmienić. Uświadamiają, że cukier można znaleźć w 80% produktów spożywczych. Jeśli ktoś chce ograniczyć jego spożycie nie wystarczy wykreślenie ze swojej diety słodyczy. Ta biała substancja jest sprytnie ukryta w pozornie zdrowych i nieszkodliwych pozycjach z naszego menu. Ujawniają manipulacje największych koncernów spożywczych, które w podstępny sposób dodają cukier do każdego ze swoich produktów i doskonale wiedzą jak ukryć to przed konsumentami. Ten film zdecydowanie zmienia myślenie o „zdrowym” jedzeniu. Myślimy, że wzbudził też refleksję wśród rodziców.
J. Wodzyńska i K. Szpunar